Klassieke Massage

De klassieke massage (of Zweedse massage) is een van de meest gebruikte massagevormen. De klassieke massage wordt gebruikt om het bloed en lymfe beter door het lichaam te laten stimuleren. Bloed wordt zoals iedereen wel weet door het lichaam rondgepompt met je hart, maar wat veel mensen niet weten is dat ook het lymfe door het lichaam getransporteerd moet worden. Dit vind plaats door beweging van het lichaam, dankzij de juiste massagetechnieken kan dit transport van afvalstoffen gestimuleerd worden. Ook wordt een klassieke massage gebruikt om vastzittende spieren te laten ontspannen en zo blokkades in het lichaam op te lossen. Binnen de klassieke massage werkt de masseur bijna uitsluitend met de handen. Er kan olie, crème of lotion worden gebruikt om de weerstand op de huid te verminderen.  

De masseur begint met een effleurage. Dit zijn zachte, lange, glijdende bewegingen met weinig druk op het lichaam.

Hierna volgt een petrissage, dit is het kneden van het weefsel onder de huid. Denk hierbij aan het kneden en wringen van spieren. Maar ook het wringen, rollen en oppakken van de huid vallen hieronder. Bij een petrissage is het belangrijk dat er met de bloedsomloop mee bewogen wordt.

Voor de rest kan de masseur nog gebruik maken van tapotement, het ritmisch kloppen met de zijkant of muis van de hand op regio’s waar veel weefsel zit.

Verder kan de masseur gebruik maken van fricties. Door frictie bewerkt een masseur dat het onderliggende weefsel los komt en de bloeddoorstroming gestimuleerd wordt. Fricties kunnen soms wat pijnlijk zijn, vooral als het bindweefsel tussen de spieren erg vervuild is. Er ontstaan dan verklevingen van het bindweefsel met de spieren, wat als kleinere of grotere “knopen” gevoeld kan worden. Vaak zal de masseur tijdens de lichaamsmassage fricties combineren met pétrissages om het bindweefsel los te krijgen.

Na de behandeling zul je voelen dat je volledig ontspannen bent, maar toch niet vermoeid zoals bij sommige massages.